Interjú a nemzetközi szaktekintéllyel, Dohány Andreával

július 27, 2022

Dohány Andrea az idei évben is segítette a lányok felkészülését. Egy interjú során beszélgettünk vele az elmúlt szezonról, a lányokkal való közös munkáról és a jövőbeli lehetőségekről.

Hogyan ítéled meg a hamiltoni Világbajnokságon elért eredményt?

Minden évben a felkészülés során nyüstölöm a lányokat, hogy lehetne ennél jobb is, azonban tavaly már sokszor előfordult, hogy azt mondhattam, ez most igazán jó! Nagyon sajnálom azt az esést a rövid programban, úgy gondolom, ha az nincs, még előrébb tudnak végezni, és teljesítményük alapján ez bőven reális lett volna. Természetesen, mint mindig, jövőre az előrébb lépés a célunk!

Évről évre ellátogatsz a lányokhoz a felkészülési időszakban. Látod rajtuk a fejlődést?

Eleinte évről évre nagy volt a rotálódás a csapatban, így minden alkalommal kicsit elölről kellett kezdeni. Azonban az elmúlt 1-2 évben kialakult egy olyan keménymag, akire igazán lehet építeni, így abszolút azt tudom mondani, hogy látom a lányokon a fejlődést. Mindig nagyon örülök a régi arcoknak, akik amellett hogy maguk is tapasztaltnak számítanak, az újakat is tudják segíteni a beilleszkedésben.

Hogyan készülsz fel az idejövetelre, milyen szintű tervekkel érkezel?

Soha nem írok előre programtervet. Van egy-egy elképzelés a fejemben amivel érkezem, de azt nagyban befolyásolja itt gyakorlás közben több tényező is. Például teljesen más a zenét a négy fal között hallgatni, mint itt a jégen. Ilyenkor belevágunk és általában csak jönnek az ötletek. És természetesen a lányok egyéni mozgását is figyelembe kell venni, amit csak itt láthatok igazán. Nem mindenkinek áll minden jól és nem mindenkinek ugyanaz a könnyű vagy nehéz.

A lányok is tisztában vannak vele, mekkora kiváltság az, hogy évről-évre segíted munkájukat. Minek köszönhető a megtiszteltetés, hogy igent mondasz erre a felkérésre?

Már nagyon sok éve itt vannak a szívem csücskében! A célom az, hogy legyen egy jövő. Remélem, hogy a sok-sok évi munka után lesz annyi tapasztalatuk az itteni edzőknek is, hogy tudják majd folytatni ezt a vonalat amit elkezdtünk, ha én már nem leszek.

Mit üzensz a lányoknak?

Nagyon szurkolok nekik, mert ők igazán megérdemlik a jó eredményeket, hiszen beletesznek mindent a munkába!