Interjú a visszatérő Afonyi Mártival

július 11, 2022

Afonyi Márti személyében egy új visszatérőt köszönthetünk a csapatnál! Egy interjú során beszélgettünk vele a tavalyi abbahagyás okáról, az elmúlt egy évéről és visszatéréséről.

Miért döntöttél úgy tavaly, hogy abbahagyod?

2020-ban elkezdtem teljes munkaidőben dolgozni, emellett jelentkeztem a Testnevelési Egyetemre edzői képzésre. Ebben a szezonban indult a Team Passion utánpótlás képzése is, amire felkértek az edzőim, hogy edzősködjek az újonnan alakult csapatnál. Egyszerre sok dolgot vállaltam magamra, sok volt a kötelezettség és belefáradtam az edzésekbe. Ebben az időszakban jelent meg a világjárvány is, először a karantén nehezítette meg a felkészülést, aztán a versenyeket törölték. Nem a versenyzés volt számomra az elsődleges húzóerő, de a versenyek adtak visszajelzést a munkánkról, illetve azok mindig különleges élmények voltak. Ebből fakadóan elég erős motiváció hiánnyal is küzdöttem. Nem szerettem volna keserű szájízzel abbahagyni, még egy évet kihúzni úgy, hogy már nehezen vettem rá magam az edzésekre.Túlterheltem magam és nagyon vágytam arra, hogy több szabadidőm legyen. Így a 2021-es szezon végén úgy döntöttem, hogy abbahagyom.

Hogyan telt ez az egy éved? Ez idő alatt hogyan jelent meg az életedben a korcsolya?

Az évem elég átlagosan telt: munkával, tanulással és az edzősködéssel. Ennek köszönhetően a korcsolyázástól nem szakadtam el teljesen, heti szinten álltam így is jégen. Emellett a szabadidőmben próbáltam minél több időt tölteni a barátokkal, családdal. Ezekre a találkozókra sokkal kevesebb időt tudtam fordítani a múltban.

Mikor és miért fogalmazódott meg benned, hogy visszatérsz?

Először november-december környékén kezdett bennem feljönni, hogy mennyire hiányzik a csapat és az edzések, de itt még nem gondoltam arra, hogy visszajövök. Aztán februárban, amikor javában mentek a versenyek és a Téli Olimpia, folyton jöttek velem szembe a különböző sportsikerek. Az olimpiai időszakban különösen is feltört bennem a vágy, hogy én még aktív sportoló szeretnék lenni. Voltak céljaim a korcsolyázással és addigra ért be a sok munka, mire én pont belefáradtam. Minden egyes versenynél a szívem szakadt meg, hogy ami nekem is az álmom volt, azt egy olyan csapat éri el, aminek nem vagyok a tagja. Aztán ott volt bennem az is, hogy nem tudtam úgy befejezni, ahogy szerettem volna egy teljes szezonnal, ami világbajnoksággal zárul. De éreztem, hogy van még bennem teljesíteni akarás és egy új lendület. Tudtam, hogy a korcsolyázás az a dolog az életemben, amihez a legjobban értek, ezt csinálom a legrégebb óta. A másik dolog, ami ráébresztett arra, hogy én még ezt szeretném folytatni az volt, hogy megtapasztaltam milyen egy év a korcsolyázás nélkül, azt tudom mondani, hogy nem lettem boldogabb a sok szabadidőmmel… Számomra sokkal több öröm és élmény volt a korcsolyázásban, annyival többet adott, mint az egyéb programok. Ez mással nem biztos, hogy így lenne, de mivel én a jégen nőttem fel és az életem legnagyobb részét ez töltötte ki, nem tudta más pótolni ennek a hiányát. Így mindezeket átgondolva úgy határoztam magamban, hogy visszatérek, ha a csapat és az edzőim is visszafogadnak.

Hogyan fogadta a környezeted és a csapat a visszatérésedet?

A csapaton kívülálló barátaim, a munkatársaim és a családom is támogatott abban, hogy visszamenjek. Szerintem mindenki látta rajtam, hogy mennyire hiányzik. Kicsit tartottam attól, hogy egy év kihagyás után hogyan fognak fogadni az edzőim és a csapat. Akikkel régebb óta csapattársak voltunk már egy ideje tudták, hogy vissza szeretnék menni és örültek neki, nagyon jól esett részükről ez a megerősítés, hogy szeretettel várnak vissza. Az edzőim is hasonlóan örültek, hogy visszamegyek. Mindez a támogatás és szeretet, amivel fogadtak erősített meg még inkább abban, hogy jól döntöttem a visszatérésről.

Mik az új céljaid a csapattal?

Az idei világbajnokságon nagyon jól szerepelt a csapat, de úgy gondolom, még mindig maradt előrelépési lehetőség. Ez lenne a célom a csapattal, még előrébb lépni. Illetve a pontszámokon mindig lehet javítani, szeretném, ha újra meg döntenénk a csapat eddigi legjobb pontszámát.